Makarone su brz, izdašan i svakako ukusni obrok koji možete kombinavati sa omiljenim namirnicama. Ja sam ovog puta opredelila za mleveno meso i sos od pavlake. Imali smo ručak za dva dana a posla oko spremanja minimum. Kada se vratite sa posla verujem da nemate baš veliku žalju da svoje slobodno vreme provedete pored šporeta i zato su brza, ukusna jela uvek dobar izbor. Tako su svi srećni i zadovoljni, vi što možete da odmorite i vaši ukućani što imaju domaći obrok na stolu. Za makarone sa mlevenim mesom vam ne treba više od sat vremena, tako da i ako vam se najave gosti da su krenuli možete ih obradovati ovim gurmanlukom :).
5oog makarona,
5oog mlevenog mesa,
4oog šampinjona,
1 veći praziluk ili crni luk (možete koristiti i mladi luk),
so po ukusu,
biber ili origano po želji.
5oo ml neutralne pavlake za kuvanje,
18o ml kisele pavlake,
1oog trapista ili nekog drugog tvrdog sira za rendanje.
PRIPREMA :
Stavite vodu za makarone da provri.
Za to vreme pripremite nadev.
U šerpicu nalijte ulja samo na dno (ne preterujte da vam jelo ne bi bio masno, meso ionako pušta masnoću).
Praziluk sitno iseckajte i dinastajte ga dok ne omekša postepeno dodavajući po malo vode.
Dodajte mleveno meso i dinstajte još pet minuta.
Šampinjone iseckajte na listiće i dodajte mesu.
Dinstajte dok voda od pečurki ne ispari.
Posolite i dodajte začin po želji.
Ako vam je voda provrila ubacite makarone i kuvajte dok ne omekšaju (oko desetak minuta).
Procedite i polovinu rasporedite na dno vatrostalne posude.
Preko makarona stavite mleveno meso, pa preko njega ostatak skuvanih makarona.
U šerpici u kojoj ste dinstali nadev skuvajte neutralnu pavlaku pomešanu sa kiselom.
Mešajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta.
Sos prelijte preko makarona i ubacite da se peče na 2oo C oko 2o minuta.
Posle 2o minuta izvadite iz rerne i pospite rendani trapist.
Vratite makarone u rernu da se zapeku dok se sir ne rastopi.
Makarone sa mlevenim mesom poslužite uz omiljenu salatu.
Ako niste ljubitelj pavlake možete je zameniti kečapom.
A svakako ako vam ostane i za sutradan pre služenja možete preliti kečapom i origanom, isprobano, savršeno.
Нема коментара:
Постави коментар