Langoš je mađarski tradicionalni specijalitet koji se sprema i po Vojvodini. Izgledom podseća na naše mekike ali je ukus lepši, bar meni. Razlika je u tome što se testo za langoš razvlači tanje i preko njega ide preliv od pavlake i belog luka i narendanog kačkavalja. Takođe, testo za langoš mora biti mekše nego za mekike, skoro da se lepi za prste. Langoši se služe u banji Morahalom, kod Segedina. Ako niste imali prilike da je posetite, toplo preporučujem. Banja Morahalom ima termalnu vodu temperature oko 39 C i pored bazena raznih veličina za sve uzraste nudi i raznolike zabavne sadržaje. Ako se uputite, obavezno probajte langoš :D. Do tada ga možete spremiti sami i uživati u divnom pecivu kod kuće.
SASTOJCI :
1 kg brašna,
5oo ml jogurta,
3oo ml mlake vode,
1 kockica kvasca,
1 jaje,
kašičica soli,
Za prženje 1L ulja.
Za premaz :
pavlaka,
nekoliko čena belog luka (po želji),
rendani kačkavalj (trapist, edamer...).
PRIPREMA :
Prosejati brašno, posoliti, i napraviti udubljenje.
Ubaciti mlaku vodu u kojoj je razmućen kvasac.
Dodati i jogurt i varjačom mutiti.
Pri kraju dodati jaje i šljivovicu.
Još malo mutiti, pa ostaviti na toplom da naraste oko sat vremena.
Na pobrašnjenoj radnoj površini vaditi kašikom po deo testa (po dve pune kašike odprilike).
Brašnjavim rukama razvalčiti testo u oblik mekike. Možete pripremiti činiju vode i mokrim rukama razvlačiti testo tako što pre svakog langoša umočite ruke. Radite kako vam je lakše.
Bitno je da testo bude meko i što tanje.
Langoše peći u zagrejanom, dubokom ulju po dva tri minuta sa obe strane.
Vaditi na kuhinjske ubruse i ostaviti ih da se ocede.
Premazati ih pavlakom u koju ste dodali rendani beli luk.
Na kraju pospite kačkavaljem i poslužite.
Prijatno!
Stvarno ih cesto pravim posebno za veceru ali jos nisam stavila na blog,moracu ovih dana praviti opet...
ОдговориИзбришиPosetila sam tvoj blog, dobar posao si odradila, svaka cast! Koleginice :D
ОдговориИзбриши