Ćufte su omiljena klopa i deci i odraslima. Oko njih nema puno posla i mogu se kombinovati sa raznim sosovima. Sa malo mašte na trpezi možete imati pravu gozbu. Ćufte su, dakle, gurmanluk bez granica :).
SASTOJCI :
Za ćufte :
5oo gr mlevenog mesa,
1 praziluk ili 2 crvena luka,
1~2 čena belog luka,
malo prezli,
začin po želji,
jaje.
Za sos :
2~3 kašike brašna,
5oo ml mleka,
1oo gr traista ili mocarele,
pavlake za kuvanje.
PRIPREMA :
Sitno naseckati obe vrste luka, pa dodati u meso. Dodati jaje, prezle i začine. Posolite po ukusu. Zamesiti smesu da bude kompaktna i da se ne lepi za prste. Ostaviti smesu da odstoji bar pola sata.
Nauljenim rukama oblikujte ćufte i pržite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lepu boju sa svih strana. Ne treba skroz da se isprže, već samo dok ne porumene.
Ređajte ih u vatrostalnu činiju.
U tom tiganju u kom ste pržili ćufte napravite sos. Ulju dodajte malo putera i kad se rastopi dodajte brašno.
Kada nema više grudvica nalijte mleko uz stalno mešanje. Na kraju sipajte pavlaku za kuvanje.
Posolite i pobiberite po želji.
Ja svakom jelu volim da dam lični pečat, pa sam u sos ubacila oko 5o gr sirovog suncokreta :).
Vi možete dodati začin po želji.
Na kraju u sos umešajte trapist isečen na kockice.
Prelijte sos preko ćufti i ubacite u zagrejanu rernu na 2oo C da se zapeče.
Prvih 2o minuta pecite prekriveno folijom. Poslednjih 1o minuta pecite bez folije.
Ćufte u bešamel sosu poslužite uz pomftir i salatu po želji.
Нема коментара:
Постави коментар