петак, 9. јануар 2015.

BUTKICA NA PEKARSKI NAČIN

Pre nove godine sam dobila lepu butkicu od svekra. Kad kažem lepu, mislim na lep komad, onako poveći za celu porodicu :D. U planu je bio podvarak sa butkicom, ali pošto moj muž nešto ne voli kiseli kupus taj sam ručak prolongirala. Butkica je  sklupčana u zamrzivaču  čekala svojih pet minuta. Htela sam da napravim obrok koji ćemo svi ručkati. I tako sam se opredelila za krompir iz rerne sa butkicom. U nekim starim novinama sam pronašla ovaj recept i u prvi mah mi se učinilo da priprema dugo traje. Ali sam onda shvatila da ja ništa posebno ne moram da radim, samo da je stavim da se krčka sa povrćem. I na kraju, iako sam proces traje 3~4h, vredi čekati. Meso se samo odvaja od koske. Topi se u ustima a ukus je fantastičan. Na ovaj način možete pripremati i kolenice. Ako ste mesožderi probajte, nećete se pokajati :). 

SASTOJCI :
1 veća butkica ili 2 kolenice,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
3~4 lista lovorovog lista.

Za prilog :
1,5 kg krompira,
3oo gr crnog luka,
1 kašičica soli,
1 kašičica bibera,
1 kašičica aleve paprike. 

PRIPREMA :
Butkicu dobro oprati i očistiti dlačice ako ih ima i odrastini pečat. Staviti meso u šerpu, pa sipati vode u šepru koliko  je potrebno da  se meso prekrije. U vodu dodati lovorov list, crni luk očišćen i prepolovnjen na pola i beli luk. 


Kuvati dok ne provri a onda smanjiti temepraturu i krčkati još 1,5~2h dok skoro potpuno ne omekša.
Nakon kuvanja ocediti i položiti butkicu u podmazan pleh. Ja sam za podmazivanje koristila mast. 
Krompir očistiti i iseći ga na šnite. Crni luk takođe. Izmešati ih i dodati so, biber i alevu papriku. 
Rasporediti krompir oko butkice i peći u rerni oko 1h. Dok se peče, butkicu treba okrenuti dva, tri puta. Obrok je gotov kada dobije lepu rumenu boju. Ja sam je malo duže pekla da bi se stvorila lepa korica na mesu i da bi krompir bio sočno hrskav. 
Pre serviranja možete skinuti meso sa kostiju i tako poslužiti ili ga vratiti na kost u oblik butkice. 
Uz butkicu na pekarski način poslužite turšiju i hladno pivo :D. 
Ako vam ostane mesa, reciklirajte. Stavite ga u zamrzivač i iskoristite za pasulj :). 
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVADBARSKI KUPUS

Нема коментара:

Постави коментар