Proja, jelo odavnina koje se otima zaboravu. Rado viđena na slavama i proslavama. Proju možete poslužiti za doručak, večeru ili kao predjelo a u nju možete staviti razne sastojke kao što su : kiseli krastavčići, ajvar, sir, šunka, praziluk, paprike itd. U vreme posta, najčešće za Badnje veče, spremam posnu proju i obavezno je poslužim sa prebrancem. U posnu proju uglavnom stavim zeleni deo praziluka, tako je najviše volim :).
SASTOJCI :
Odnosi se na čašu od 2oo ml!
1,5 čaša kukuruznog brašna,
1 čaša kukuruznog griza,
1 čaša pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo,
pola čaše ulja,
2 čaše mineralne gazirane vode,
1 kašičica soli,
2 praziluka (zeleni deo) po želji.
PRIPREMA :
Sve suve sastojke pomešati u vangli. Dodati ulje i kiselu vodu. Praziluk iseckati sitno (samo zeleni deo) i ubaciti u vanglu.
Dobro promešati sastojke da se sjedine i izliti u pleh obložen pek papirom ili dobro nauljen. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o~25 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Posnu proju poslužiti u vreme posta sa prebrancem ili ribom.
Dobro promešati sastojke da se sjedine i izliti u pleh obložen pek papirom ili dobro nauljen. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o~25 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Posnu proju poslužiti u vreme posta sa prebrancem ili ribom.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI HLEB.
Нема коментара:
Постави коментар