среда, 2. септембар 2015.

CRNOGORSKE PRIGANICE

Priganice sam prvi put probala na planini Lovćen kada sam bila dete. Taj ukus i dan danas pamtim! Saaaavršeno testo uz kajmak i njegušku pršutu. Ukusno je toliko da ne možeš da staneš da jedeš. Ali ipak, treba ostviti mesta i za slatke koje se poslužuju sa medom i cimetom. Nisam ih dugo pravila, valjda je toliko testa bilo na isprobavanju da se nisam ni setila. Međutim, pre neko veče sam se ipak setila i bacila se na posao. Nemojte da se plašite, to uopšte i nije neki posao, posebno ako uživate u kuvanju :). Zato se odmah bacite na spremanje, vaš stomak a i ukućani će vam biti zahvalni i sigurno će vas nagraditi blaženim osmehom :D. 
SASTOJCI :
oko 400g brašna,
300‚350ml mlake vode,

1 kockica svežeg kvasca,
1 kašičica šećera,
kašičica soli,
1 kašika šljivovice.

PRIPREMA :
Kvasac rastopite u mlakoj vodi i dodajte kašičicu šećera.
Dodajte kašiku rakije.
Brašno pomešajte sa soli i postepeno dodavajte u smesu sa kvascem.
Testo treba da bude ređe od standardnog, gušće nego za palačinke, da može kašikom da se vadi.
Šljivovica se u testo stavlja da bi priganice upile manje masnoće!
Prekrijte testo čistom krpom i ostvite pola sata da naraste.

Pre prženja promešajte testo kašikom nekoliko puta.
Pre svakog vađenja priganice kašiku umočite u vodu i prstima oblikujte lopticu tj vratite krajeve ako su eventualno neravni i van kašike.
Pržite priganice u vrelom dubokom ulju po nekoliko minuta sa svih strana. 
Kada ih izvadite stavite ih na salvetu da upije višak masnoće. 
Priganice poslužite uz domaći sir, kajmak, pršutu, šunku, slaninicu, ajvar, turšiju ili uz slatko, med, džem, eurokrem...
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE KROFNE!

Нема коментара:

Постави коментар