Torta beli egipat je ona vrsta torte od koje se uvek traži parče više. Čak i najzahtevnija nepca nemaju zamerku. Kremasta, ne preterano slatka, ma jednom rečju savršena. Nije ni preterano teška, a ni zahtevna za pripremu. One domaćice koje se upuste u avanturu spremanja ove torte neće se previše umoriti a njihov trud će biti nagrađen sa pregršt pohvala i zadovoljnih uzdaha i osmeha :).
Provereno znam! :)
SASTOJCI :
Za kore :
8 belanaca,
10 kašika šećera,
10 kašika krupno mlevenih lešnika,
2 kašike brašna.
8 žumanca,
8 kašika gustina,
700 ml mleka,
2 vanilina šećera,
10 kašika šećera,
100g bele milka čokolade,
80g margarina,
150 ml slatke pavlake (vrhnje za šlag).
Za beli krem :
350 ml slatke pavlake,
50 g krem sira,
2 kašike šećera u prahu,
100 g krupno seckanih lešnika.
PRIPREMA :
Četiri belanca ulupati u čvrst šne.
Postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi.
Na kraju umešati kašiku brašna i 5 kašika mlevenih lešnika.
Varjačom ili špatulom sjediniti.
Smesu izliti u kalup od 24 cm.
Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 15~20 minuta (čačkalicom proverite).
Postupak ponoviti sa preostalim materijalom za koru i ispeći i drugu koru.
Od pripremljenih 700 ml mleka izdvojiti 200 ml.
Preostalih 500 ml staviti na ringlu u šerpicu da provri.
U 200 ml mleka umešati gustin, žumanca, šećer i vanilin šećer.
Mešati dok se ne razbiju sve grudvice.
Zakuvati uz konstantno mešanje u kipućem mleku.
Kada se lepo zgusne skloniti sa šporeta i dodati izlomljenu belu čokoladu.
Mešati dok se čokolada ne rastopi.
Ostaviti fil da se ohladi.
U ohlađen fil dodajte omekšali margarin i sjedinite mikserom.
Slatku pavlaku umutite i dodajte filu.
Za drugi fil mikserom umutite 350 ml slatke pavlake.
Krem sir umutite sa šećerom u prahu i dodajte ga šlagu.
Sve lepo sjedinite.
Filujte sledećim redolsedom :
Na prvu koru premažite pola šutog fila. Preko njega premažite pola belog fila i pospite pola seckanih lešnika.
Zatim stavite drugu koru i ponovite postupak.
Na kraju napravite dekoraciju od belog fila i pospite lešnike po celoj torti.
Najbolje je da torta odstoji preko noći u frižideru.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар