Banana je najzahvalinija voćka. Deserti sa bananama su spremaju i zimi i leti i uvek su rado viđeni na trpezi. Čak i kada je svečana prilika u pitanju, kolač i torta sa bananama vas neće izneveriti. Ovog puta sam spremala tortu sa grizom. Znam, malo je čudna kombinacija, ali verujte mi, jako ukusna. Ni sama nisam znala kakav će ukus imati, posebno jer nije već postojeći recept nego je nastao od sastojaka koje trenutno imam u kući. Smazala se baš brzo pa nisam ni stigla da fotkam neko lepo parče. To samo ide u prilog njenom ukusu. Probajte, ako volite banane :).
SASTOJCI :
Za koru :
3oog mlevenog plazma keksa,
1 banana,
1oo ml soka od narandže,
5og margarina sa ukusom vanile,
1 vanilin šećer,
1oog prah šećera.
1 l mleka,
2oog pšeničnog griza,
2 žumanca,
2 vanilin šećera,
125g margarina,
2 kašike kristal šećera,
2oog šećera u prahu.
I još :
2~3 banane,
šlag za dekoraciju.
PRIPREMA :
Omekšali magrarin, bananu i šećer u prahu mikserom sjediniti.
Dodati vaniloin šećer, keks i sok od narandže.
Rukom sjediniti sastojke i napraviti koru u kalupu.
Ja sam koristila kalup od 28 cm, okrugli.
Izdvojite čašu mleka od litra.
Ostatak mleka sa vanilinim šećerom stavite da se kuva.
Žumanca i kristal šećer mikserom sjedinite.
Dodajte griz i mleko koje ste izdvojili.
Sve lepo promešajte i ubacite u proključalo mleko.
Smanjite temperaturu šporeta i kuvajte još desetak minuta, dok griz ne postane gust.
Ostavite griz da se ohladi.
Margarin koji je omekšao i šećer u prahu sjedinite mikserom.
Dodajte jednu veću bananu i ispasirajte je.
U tu smesu umešajte griz.
Sve lepo mikserom mutite dok ne dobijete lepu kremastu smesu.
Banane možete iseckati ili iseći na pola, pa ubaciti u fil.
Fil rasporedite preko kore od plazme.
Ostavite tortu preko noći u frižideru da se ohladi i stegne.
Pre služenja je dorižite šlagom ili slatkom pavlakom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар