Volim slatka meka peciva koja mogu da se ručkaju za doručak ili večeru. Još ako se namaže neki krem užitak je zagarantovan. Volim kada mi kuća miriše na cimet a i volim da ga osetim u klopi pa često spremam peciva sa cimetom :D. Ovo mirisno pecivo sa suvim grožđem i cimetom je pogodno i kao užina klincima za školu.
SASTOJCI :
500 gr brašna,
1 jaje,
1 sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 kašičica soli,
3 kašičica šećera,
5 kašika meda,
1 vanilin šećer,
3 kašičice cimeta,
1oo gr suvog grožđa,
1oo gr čokolade po želji.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaja, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, cimet, izmrvljen kvasac, med i suvo grožđe. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pecivo čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na šest delova. Možete napraviti i više manjih loptica ako želite manja peciva. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom i pica sekačem ili nožem zaseći nekoliko puta po sredini (kao na slici). Po želji pospite rendanom čokoladom. Urolati testo po dužini pa ga zaviti u krug u formu puža. Na pek papir ili podmazan pleh poređati peciva i ostaviti ih oko 15 minuta da odstoje. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 25 minuta. Posuti slatko pecivo šećerom u prahu ili kristal šećerom.
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na šest delova. Možete napraviti i više manjih loptica ako želite manja peciva. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom i pica sekačem ili nožem zaseći nekoliko puta po sredini (kao na slici). Po želji pospite rendanom čokoladom. Urolati testo po dužini pa ga zaviti u krug u formu puža. Na pek papir ili podmazan pleh poređati peciva i ostaviti ih oko 15 minuta da odstoje. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 25 minuta. Posuti slatko pecivo šećerom u prahu ili kristal šećerom.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na GRČKO PECIVO SA CIMETOM.
Нема коментара:
Постави коментар