U Grčkoj sam probala jedan fantastičan kolač sa grizom i narandžom. Bio je baš ukusan a po izgledu bih rekla da je prilično jednostavan za pripremu. I tako sam, kad smo se vratli potražila recept. I nisam se prevarila, brzo i jednostavno se sprema. Sočan je jer se pravi sa prelivom od naradže i upravo zato je i osvežavajuć. Ako niste imali prilike da ga probate toplo preporučujem :).
SASTOJCI :
1 šolja brašna (šolja od 250 ml),
1 šolja griza,
1 šolja šećera,
2 jaja,
1 prašak za pecivo,
125g margarina,
sok od jedne narandže,
korica od jedne narandže,
pola šolja mleka.
pola šolje vode,
pola šolje šećera,
sok od jedne naradže,
korica od jedne narandže,
pola naradže iseckane na kolutiće.
PRIPREMA :
Margarin i šećerom mutiti nekoliko minuta.
Postepeno dodavati jaja, pa sok i mleko.
Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umešati sve špatulom ili varjačom.
Smesu izliti u pleh 30X20 i peći na 180 C oko 45 minuta.
Ostaviti kolač da se lepo ohladi.
Za to vreme pripremiti sirup.
Sve sastojke za preliv pomešati i staviti na ringlu da se kuva.
Kada provri ostaviti ga da vri još 6 minuta.
Vrućim sirupom preliti hladan kolač.
Komadiće naradže raporediti po kolaču kada ga isečete na kocke.
Pre služenja je potrebno da odstoji u frižideru da lepo ohladi.
Možete ga poslužiti uz sladoled ili samog.
Нема коментара:
Постави коментар