Krompiruša, sa domaćim korama ili ne, je neodoljiva dok je topla. Ipak, stare domaćice ne priznaju pite ako kore nisu ručno pravljene. I ja priznajem, iako nisam starog kova i ponekad se latim kupovnih, da je prava pita samo ona oko se svojski potrudiš. Na mom blogu već postoji recept za krompirušu sa kupovnim korama i to je lakša, i svakako brža, varijanta. Neiskusne domaćice, ili one koje nemaju vremena, će se uvek opredeliti za tu varijantu ali ja predlažem da probate i ovu, jer jednom kada probate pitu sa domaćim korama zaboravićete na ostale :). Moj suprug je živeo u Tuzli do svog petog rezreda i njegova mama, moja čuvena sveki, je donela mnoge tradicionalne bosanske recepte koje nesebično deli samnom. Krompiruša je jedan od njih.
Da se razumemo odmah, nisam ni ja iskusna i još učim, ali sam skupila hrabrost uputila se u tu avanturu. Nije lako, ali nije ni teško. Samo se naoružajte strpljenjem.
Tako sam i ja, prosto sam morala jer volim domaće pite.
Iskreno se nadam da će vas ovaj tekst podstaći da sami razvlačite kore. Da li će vam uspeti iz prvog? Ne znam. Možda hoće, možda neće. Ako ne uspeju iz prve već sledeći put ćete znati gde ste pogrešili. Možda pronađete i neki svoj način razvlačenja kora. Ima nešto i u iskustvu. Nemojte se demoralisati posle prvog neuspeha već se zainatite i pokušajte opet. Jer isplati se, verujte mi :).
Za koru :
5oog brašna,
malo mlake vode oko 3oo ml
(spremite u bokalčetu pa ćete videti koliko vam je potrebno),
po ukusu so,
3~4 kašike ulja.
Za fil :
2 glavice crnog luka,
malo ulja,
so po ukusu,
biber po želji.
Za preliv :
pola šolje mleka ili vode,
1oo ml kajmaka ili pavlake.
PRIPREMA :
Od navedenih sastojaka umesite glatko testo. Vodu dodavajte postepeno.
Kada prestane da se lepi za prste gotovo je.
Podelite testo na dve jufke, nauljiti ga i prekriti krpom.
Ostavite jufke da odstoje oko pola sata.
Za to vreme napravite fil.
Krompir oljuštite i iseckajte na sitnije kockice.
Crni luk takođe sitno iseckajte.
Pomešajte luk i krompir, dodajte so i biber.
Krompiruša voli biber :).
Nalijte uljem, količina je proizvoljna, samo pazite da ne pliva u ulju a ni da ne bude suvo.
Promešajte sastojke za fil.
Posle pola sata krenite da razvalčite testo.
Moj savet je da pre nego što počnete dobro nauljite ruke.
Ja sam testo počela da razvlačim u vazduhu sa pesnicama između, pa sam ga onda prebacila na pobrašnjeni sto.
Površina na kojoj razvlačite testo mora da bude velika.
U Bosni se za razvlačenje kora koristi stolnjak.
Meni je bilo lakše da to radim na glatkoj površini.
Ako ipak želite da koristite stolnjak, što je lakše za motanje kasnije, obavezno mora da bude pamučni.
Ako ipak želite da koristite stolnjak, što je lakše za motanje kasnije, obavezno mora da bude pamučni.
Pazite da vam se testo negde ne slepi i ne preklopi jer može da pukne na tom mestu prilikom razvlačenja.
Podvucite nadlanice ispod testa i kružeći oko stola polako razvlačite odižući testo.
Polako širite ruke u svim pravcima da bi ga što više razvukli.
Kada ste stigli na veću razvučenu površinu već lagodnije možete da koristite prste.
I dalje razvllačite pažljivo prema sebi sve vreme odižući testo i ne išpuštajući ga.
Razvlačite testo u krug sve dok ne primetite da će početi da puca.
Dobro umešeno i razvučeno testo će biti vazdušato.
Na krajevima će biti debljih delova testa koje je potrebno odsraniti da vam pita ne bi bila žilava.
Taj deo možete iseći makazama tako što uhvatite testo i sečete. Tako ćete ga dodatno razvući.
Pre filovanja koru poprksajte kiselom vodom ili mleko, u malom sloju ali ravnomerno.
Fil rasporedite po kori pazeći da i na krajevima bude fila da se kora ne bi slepila prilikom savijanja.
Ako vam je sto širok onda rolajte prvo jednu stranu do pola, pa zatim drugu do pola.
Nožem presecite tamo gde se strane sudaraju.
Ovako pripremljene kore možete oblikovati po želji.
Meni je najlepše kad ih poređam u krug u tepsiji.
Krompiruši peći u zagrejanoj rerni na 22o C oko pola sata ili dok ne porumeni.
Izvaditi je iz rerne i premazati prelivom pa je vratiti u rernu još par minuta da kore lepo upiju premaz.
Krompirušu poslužite uz jogurt dok je još topla i uživajte u divnom jedinstvenom ukusu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар