Za vreme praznika naša trpeza je bogato postavljena raznim đakonijama. U skladu sa određenim praznikom pravim klopicu koja izgleda dekorativno. Za Vaskrs uglavnom spremam jela od jaja a volim i da napravim kolače i pogaču u obliku zeke kao simbol tog praznika :D. Tako dekorisanoj hrani se svi radujemo i u našoj porodici je tradicija da se za Uskrs okupljamo svi za prazničnom trpezom :). Za ovu pogaču sam dobila ideju od Minje koja je vrlo lepo objasnila kako na lak i jednostavan način možete dobiti savršen i izgled i ukus :).
Drugu polovinu testa takođe podeliti na pet delova. Prvo testo razvući u duguljastu formu oko 18cm i premazati puterom. Razvući i drugi deo, premazati puterom i staviti preko prvog dela. Isto uraditi i sa trećim i četvrtim delom. Sa oklagijom razvući u duguljastu formu dužine oko 30 cm i onda urolati testo.
Tako urolano testo podeliti na dva jednaka dela. Premazati oba dela sa rastopljenim puterom. Petu lopticu podeliti na dva dela i takođe razvuči u dugulastu formu i u sredini nožem iseči uži oblik kao na slici. Izvaditi isečeno testo, a ostatak prebaciti preko ušiju i višak podvući pod testo.
Prijatno!
SASTOJCI :
500 gr brašna,
2 jajeta,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
150 gr putera,
susam i kim za posipanje,
6 grisina za brkove.
500 gr brašna,
2 jajeta,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 kašičica šećera,
150 gr putera,
susam i kim za posipanje,
6 grisina za brkove.
PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Staviti testo na toplo mesto da bi se diglo od 45 minuta do 1h.Testo podeliti na dva dela pa jedan podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu sem poslednje razvući u krug i premazati rastopljenim puterom.
Petu razvući da bude malo veća od predhodnih. Izvaditi sa manjom čašom rupe za oči (ja sam koristila čašu za pelinkovac), zatim testo prebaciti preko četvrtog kruga i višak podvući ispod. Napravljenu glavu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati sa umućenim jajetom. Krugove koje smo izvadili stavimo ispod rupa za oči.
Petu razvući da bude malo veća od predhodnih. Izvaditi sa manjom čašom rupe za oči (ja sam koristila čašu za pelinkovac), zatim testo prebaciti preko četvrtog kruga i višak podvući ispod. Napravljenu glavu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati sa umućenim jajetom. Krugove koje smo izvadili stavimo ispod rupa za oči.
Drugu polovinu testa takođe podeliti na pet delova. Prvo testo razvući u duguljastu formu oko 18cm i premazati puterom. Razvući i drugi deo, premazati puterom i staviti preko prvog dela. Isto uraditi i sa trećim i četvrtim delom. Sa oklagijom razvući u duguljastu formu dužine oko 30 cm i onda urolati testo.
Tako urolano testo podeliti na dva jednaka dela. Premazati oba dela sa rastopljenim puterom. Petu lopticu podeliti na dva dela i takođe razvuči u dugulastu formu i u sredini nožem iseči uži oblik kao na slici. Izvaditi isečeno testo, a ostatak prebaciti preko ušiju i višak podvući pod testo.
Uši namestiti uz glavu. Na sredinu očiju staviti kim a na loptice gde idu brkovi susam. Od viška testa koje je ostalo od ušiju napraviti njušku i zube.
Ostaviti pogaču na toplom mestu oko 3o minuta pa je staviti da se peče u zagrejanu rernu na 2ooC oko 3o minuta.
Kad je izvadite iz rerne ostaviti da se malo prohladi pa ubosti grisine na mestu za brkove :).
Kad je izvadite iz rerne ostaviti da se malo prohladi pa ubosti grisine na mestu za brkove :).
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.
Нема коментара:
Постави коментар