Kao što sam već nekoliko puta napomenula, skoro svaki dan mesim hleb. Uglavnom je to ona klasična varijanta posnog hleba mada ponekad kada imam vremena da se igram i posvetim obikovanju napravim pravu lisnatu pogaču sa margarinom koja je prste da poližeš :). U ovom postu ću vam pokazati jednu od pogača koju moji ukućani obožavaju i iako joj je nadenut svečani naziv vi ne morate čekati svečanu priliku da je isprobate. Dovoljno je svečano kad se cela porodica okupi za trpezom i svi sa uživanjem ručamo i lomimo pogaču :). Lepa je na oko a još lepša kad se degustira, prosato se topi u ustima!
SASTOJCI :
700 gr brašna,
1 jaje,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
500 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
susam za posipanje.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri dela. Jedan deo treba da bude manji od druga dva. Taj manji deo podeliti na dva dela pa ih rastanjiti.
Na jedan rastanjen deo testa izmrviti trećinu pripremljenog margarina pa ga preklopiti drugim rastanjenim delom i premesiti. Napraviti loptu i staviti je na sredinu pleha za pečenja. Margarin rastopiti na šporetu. Drugi deo testa rastanjiti oklagijom, premazati rastopljenim margarinom, pa iseći na pola pa na trake. Uvijati u rolate i ređati u tepsiju oko lopte od testa. Treći deo rastanjiti, premazati rastopljenim margarinom, pa iseći višak testa da se dobije pravugaonik. Iseći na trake i uvijati u rolatiće pa slagati u pleh uspravno, kao ružice. Od ostatka testa praviti loptice i slagati ih preko i između rolatića. Celu pogaču premazati margarinom pa središnji deo posuti susamom (može i kim ako više volite). Prekriti krpom svečanu pogaču i ostaviti je da odstoji oko 3o minuta pa je peći u zagrejanoj rerni na 2ooC oko 3o minuta. Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI HLEB.
Нема коментара:
Постави коментар