U poslednje vreme nailazim na interensantne fotografije šarenih kiflica i već neko vreme se spremam da ih isprobam. S obzirom da je danas nedelja, dan kada smo svi kod kuće, nekako je najbolji dan za spremanje raznih đakonija i porodičnu klopu :). Ove kifle su odlično prošle mada ništa drugo nisam ni očekivala a danas smo moja mlađa šmizla i ja imale i društvo pa smo sve četiri uživale u čokoladi :D. Slatke šarene kifle sam spremila na moj način a nadam se da će se i vama dopasti.
SASTOJCI :
500 g brašna,
1 jaje,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
500 g brašna,
1 jaje,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 kašičica soli,
5 kašičica šećera,
2 vanilin šećera,
2 kašike kakaa,
1oo gr čokolade.
5 kašičica šećera,
2 vanilin šećera,
2 kašike kakaa,
1oo gr čokolade.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Testo podeliti na dva dela pa u jedan deo staviti dve kašike kakaa i mesiti na radnoj površini dok testo ne postane braonkaste boje. Prekriti testo za kifle čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti svaki deo na dva dela. Rastanjiti tamni deo testa oklagijom debljine oko 2,3 mm pa istanjiti i svetli deo da bude malo manji od tamnog. Svetli deo staviti preko tamnog pa sekačem za picu iseći na ravne delove. Ja sam dobila 8 većih kiflica, veličine pekarskih kifli, a vi možete i manje da pravite tako što ćete iseći više puta. Staviti po kockicu čokolade i uvijati u rolnice. Ako želite, sledeća dva testa možete slagati obrnutim rasporedom :). Kifle staviti u podmazan pleh i sačekati još 15,2o minuta pre pečenja. Peći na 2oo C u zagrejanoj rerni oko 2o minuta. Slatke šarene kifle možete posuti prah šećerom po želji.
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti svaki deo na dva dela. Rastanjiti tamni deo testa oklagijom debljine oko 2,3 mm pa istanjiti i svetli deo da bude malo manji od tamnog. Svetli deo staviti preko tamnog pa sekačem za picu iseći na ravne delove. Ja sam dobila 8 većih kiflica, veličine pekarskih kifli, a vi možete i manje da pravite tako što ćete iseći više puta. Staviti po kockicu čokolade i uvijati u rolnice. Ako želite, sledeća dva testa možete slagati obrnutim rasporedom :). Kifle staviti u podmazan pleh i sačekati još 15,2o minuta pre pečenja. Peći na 2oo C u zagrejanoj rerni oko 2o minuta. Slatke šarene kifle možete posuti prah šećerom po želji.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE KROFNE.
Нема коментара:
Постави коментар