Pre neki dan sam dobila punu kesu lepih jabuka koje sam morala da iskoristim za neki sočni kolačić. Danima mi se mota po glavi nešto slatko, sošno, čokoladno, a jabuke su taman lepo legle toj ideji. Tražeći brze i lake recepte, i što je najbitnije ne preterano skupe, naišla sam na ovaj fantastičan kolač koji sam naravno modifikovala po svom ukusu. U svakom slučaju, to je to, čokoladna fantazija sa jabukama! Na izgled vam se možda učini da je komplikovan i da se malo duže sprema ali baš je suprotno od toga. Gotov je za čas i uopšte nije zahtevan za pripremu, a toliko je ukusan da ćete tražiti parče više :D.
SASTOJCI :
za koru :
5 jaja,
čaša šećera (2oo ml),
pola čaše ulja,
čaća ipo brašna,
3 kašike kakaa,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
1 kašičica cimeta,
I još pola čaše mleka pomešanog sa kašikom ruma ili čoko likera.
za fil :
1oo ml vode,
2 vanilin šećera,
3 kašike ruma,
1oo gr čokolade,
125 gr margarina.
Glazura :
1oo gr čokolade,
2 kašike ulja,
5o gr margarina.
PRIPREMA :
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca u čvrst šne postepeno dodavajući šečer. Pred kraj dodati i vanilin šećer. Ubaciti žumanca i mutiti dok ne dobijete penastu smesu. Dodati ulje i mutiti još malo. Odložite mikser. Suve sastojke, brašno, kakao, prašak za pecivo i cimet pomešati pa ubaciti u smesu i varjačom ili špatulom lagano umešati pazeći da razbijete sve grudvice. Smesu za koru izliti u podmazan pleh (2ox3o) ili obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko pola sata. Kada je ispečena i prohlađena podeliti je na pola. Donji deo vratite u pleh i prelijte sa mlekom i rumom. Gornji deo kore ostavite za fil.
Za to vreme pripremiti fil.
Jabuke oljuštiti i izrendati. U šerpici pomešati jabuke, vodu, rum, šećer i vanilin šećer pa kuvatti do ključanja. Skloniti sa ringle pa dodati čokoladu i margarin i mešati dok se ne rastope. U smesu ubaciti izmrvljenu polovinu kore koju smo ostavili za fil. Mikserom, i to onim metlicama za testo, sjediniti koru sa jabukama.
Rasporedite fil preko kore. Na kraju istopite čokoladu sa margarinom i uljem i prelijte preko fila. Tako pripremljen kolač treba da odstoji na sobnoj temperaturi dok se lepo ne ohladi pa tek onda ide u frižider na nekoliko sati.
Ja sam ga sekla na željeni oblik (kocke, šnite itd...) posle hlađena ali vama preporučujem da ga isečete pre stavljanja u frižider da vam glazura ne bi popucala kao meni :).
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na LEDENE GRIZ KOCKE.
Нема коментара:
Постави коментар