петак, 6. фебруар 2015.

BOLONJEZE SOS

Svi ste nekad pravili ili probali Bolonjeze sos sa pastom po svom ukusu, ali pravi bolonjeze sos je specifičan. Ukus i miris prosto opijaju. Priprema bolonjeze sosa je kompleksna, ukusi se nadograđuju i preklapaju i ne mogu da kažem da se sprema na brzinu, ali na kraju se svakako isplati. Možete vi njih spremiti i na brzaka, ali ako jednom probate da ih kuvate po ovom uputstvu garantujem da ćete se navući :D. Bolonjeze sos nije samo pelat tj paradjz sok i meso, u originalnom receptu ima i povrća koje daje taj bogat, pun ukus. 
SASTOJCI :
5oog mlevenog mesa (po želji),
1oog slanine,
2 kašike maslinovog ulja,
1 veća glavica crvenog luka (ja sam koristila praziluk),
1 veća šargarepa,
čen belog luka,
1 čaša crvenog vina,

3oo ml soka od paradajza,
2~3 lovorova lista,
so po ukusu,
ruzmarin,
origano,
pasta po želji (makarone, taljetele, špagete...).

PRIPREMA :
Na maslinovom ulju, u dubokom tiganji ili šerpi, proprižite slaninu. 
Dodajte crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju. 
Izrendajte šargarepu i ubacite je u tiganj.
Dodajte mleveno meso i dinstajte dok se meso ne isprži.
Nalijte vinom i kuvajte dok tekućina ne ispari za trećinu. 
Smanjite temperaturu i dodajte sok od paradajza, so i začine. 

Kuvajte sos na tihoj vatri povremeno mešajući  dok ne počne da se zgušnjava, oko 1~1,5h. 
Sos bolonjeze poslužite uz testetnu po želji i uživajte u čuvenom italijanskom receptu :).
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PASTA KARBONARA.

Нема коментара:

Постави коментар