понедељак, 7. април 2014.

FILOVANE KROFNE SA GLAZUROM OD ČOKOLADE

Meke, vazdušaste krofne vole i stari i mladi. Volimo ih prazne ali i sa nekim filom. U ovom slučaju sam odlučila da ih punim domaćim džemom i da ih prelijem čokoladom i šarenim mrvicama jer su deci baš takve najomiljenije :). S obzirom da su prilično kalorične ove krofne nisu poslužene kao desert već kao večera. Njihov izgled je interesantan a ukus neodoljiv i zato vam preporučujemo da ih probate :D.
SASTOJCI :
500 g brašna,
  1 jaje,
1 Sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
1 kašičice soli, 
5 kašičica šećera,
1 vanilin šećer,
narendana korica narandže ili limuna,
ulje za prženje,
džem za punjenje,
Za glazuru :
1oo gr čokolade,
4 kašike mleka,
4 kašike ulja,
šarene mrvice za posipanje.
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za krofne čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Prvi deo rastanjiti oklagijom pa staviti po malo džema koji treba da bude dovoljno odvojen da bi se pravile krofne. Drugi deo testa rastanjiti takođe pa prekriti testo sa džemom. Modlom ili čašom vaditi krofne. Od ostatka testa ponovljati postupak dok se sav materijal ne utroši. Ostaviti krofne da odstoje još 15 minuta pa pržiti u dubokom ulju na smanjenoj temperaturi. Krofne vaditi na salvetu da upije višak masnoće. Čokoladu sa mlekom i uljem rastopiti na blagoj temperaturi pa prelivati krofne. Preko čokolade positi šarene mrvice. Krofne sa džemom su odlične i tople i hladne :).
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI MANČMELOU KOLAČ.

Нема коментара:

Постави коментар